14 Mayıs 2010

Sunset İzmir'den Çevreci Elektrik Hattı Çekecek

İstanbullu işdünyasının en iyi bildiği restoranlardan biri Sunset. Restoran bu kez ağırladıklarıyla değil de enerjide yaptığı bir 'ilk'le gündeme geldi. Sunset'in sahibi Barış Tansever, çevreci rüzgâr enerjisinden üretilen elektrikle mekanını aydınlatmaya karar verdi. Nasıl oluyor anlatalım:

Türkiye'de yıllık 100 bin kilovatsaat elektrik tüketen bir başta deyişle yıllık elektrik faturası 25 bin lira civarında olan her abone, devletten değil özel sektörden de elektrik alabiliyor. Buna tek bir sayaçtan çıkmak kaydıyla bir site de dahil. 'İstanbul'daki bir şirket ya da site Türkiye'nin herhangi bir yerindeki santralden nasıl elektrik alabilir' diyebilirsiniz. Kolay. Devletin kurduğu ağa (enterkonekte sistem) kamuözel herkes santralinde ürettiği elektriği aktarıyor. Hakkari'deki bir üretici bu yolla İstanbul'daki müşterisine bu ağdan elektrik verebiliyor. Abone şirkete ödemeyi yapıyor ay sonunda elektronik ortamda devlet, özelle mahsuplaşıyor.

Bu nedenle birçok şirket pazarlık yaparak devletin verdiğinden daha ucuza elektrik satın alabiliyor. İndirim oranı değişmekle birlikte hidroelektrik ve doğalgaz santrallerinde iskonto yüzde 30'lara kadar çıkabiliyor. Kendi de rüzgar enerjisi işinde olan Tansever de 'Madem özelden alabiliyorum bu çevreci olsun' deyip rüzgar santralleri bulunan Polat Enerji ile el sıkışmış. Bunun bir sosyal sorumluluk olduğunu söyleyen Tansever, "İndirim oranı yüzde 15. Diyelim benim aylık faturam 10 bin liraydı. Diğerlerinden alıp 7 bin liraya düşürebilirdim, şimdi 8 bin 500 lira. Benim bin 500 liralık tasarrufum önemli değil ki! Önemli olan temiz enerji bilincini yerleştirmek" diyor.

Polat Enerji Genel Müdürü Zeki Aybar Eriş konuyu rakamlarla destekledi:

"Üreticiler halihazırda TEDAŞ'a elektriğin kilowatsaatini ortalama 10.5 kuruşa veriyor. Son kullanıcıya satış fiyatı ise aşağı yukarı 21.5 kuruş. Polat Enerji ile Sunset'in yaptığı anlaşmaya göre Sunset çevreci elektriği yaklaşık 15 kuruşa alacak."

Aslında Sunset bu yolla birkaç kuş vuruyor. Elektriğe daha az para ödüyor bu bir. Sosyal sorumluluk projesi yapıyor iki. Çevreci enerjiye geçişi teşvik ediyor üç. Starbucks'ın da 7 bin cafesinde rüzgar ve güneş enerjisi kullandığını bunu da mönüsünde koyduğunu belirten Tansever, bazı ülkelerde en küçük tüketici bile 2-3 sent fazla ödemeyi kabul ederek rüzgar enerjisi kullandığını belirtti. Tansever mönüsüne bunu koymayacağını ancak mekanın girişine rüzgar gülü koyacağını belirtti.